2 lipca na Zamku Ogrodzieniec w Podzamczu zorganizowany został kulinarny konkurs adresowany do kół gospodyń wiejskich z rejonu powiatu zawierciańskiego i będzińskiego pn. „Bitwa Regionów”. Gminę Łazy reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowoniczkach „Jura”, które jako danie konkursowe zaserwowało ruloniki mięsne w sosie grzybowym, ziemniaczkami i kapustą niegowoniczańską. KGW w Niegowoniczkach „Jura” zdobyło III miejsce i nagrodę pieniężną w wysokości 1000 zł.
W turnieju uczestniczyło dziesięć kół, a Gminę Łazy reprezentowało debiutujące w ogólnopolskim konkursie Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowoniczek „Jura”, które przygotowało stoisko z własnymi autorskimi wyrobami i potrawami, a jako danie konkursowe zaserwowało ruloniki mięsne w sosie grzybowym, ziemniaczkami i kapustą niegowoniczańską. Na drugim miejscu znalazła się rolada zagłębiowska z kluskami żelaznymi w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Preczowa, a pierwsze miejsce w powiatowych eliminacjach i możliwość reprezentowania powiatu zawierciańskiego na szczeblu wojewódzkim należało do Koła Gospodyń Wiejskich w Irządzach, które zaserwowało pierogi z pstrągiem.
„Bardzo cieszymy się, że jury konkursowe doceniło smak naszych potraw, przygotowanie oraz prezentację. W powiatowym etapie „Bitwy Regionów” postawiłyśmy na ruloniki z mięsem w sosie grzybowym, ziemniaczkami i kapustą niegowoniczańską, które zostały wysoko ocenione przez jury konkursowe. Wśród naszych przepisów znajduje się jednak wiele potraw i wyrobów, które są bardzo smaczne i które serwujemy z okazji różnych wydarzeń” - powiedziała Beata Kuc, przewodnicząca KGW w Niegowoniczkach „Jura”. „Do przygotowania wszystkich potraw wykorzystujemy produkty dostępne na naszym terenie, sery kozie z Dalidówki i wędliny od lokalnych wytwórców, zioła rosnące w naszych niegowonickich ogrodach, owoce z naszych sadów i warzywa z przydomowych warzywników. Nasza pasja kulinarna połączona z wysoką jakością produktów daje smakowite efekty” – dodała Małgorzata Jachna, która wykonała ruloniki mięsne i kompot.
Oprócz ruloników z mięsem na stoisku pięknie prezentowały się i wyśmienicie smakowały różnego rodzaju sery kozie z Dalidówki, chleb ze smalcem i ogórki kiszone, aromatyczne wędliny wytwarzane według tradycyjnych receptur, domowe wypieki oraz kompot z rabarbaru, truskawek, jabłek z dodatkiem żurawiny. Stoisko udekorowane zostało sezonową roślinnością oraz warzywami, a dodatkowego uroku dodały mu ręcznie wykonane serwety i obrusy.
„Specjały kulinarne Koła Gospodyń Wiejskich w Niegowoniczkach „Jura” docenione przez jury konkursowe „Bitwy Regionów” ma możliwość poznawać lokalna społeczność z Niegowonic i Niegowoniczek, ponieważ w ramach Projektu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki” członkinie koła organizują kulinarno – integracyjne spotkania z seniorami przy wspólnym stole” – dodała Beata Kuc.
W 2023 roku odbyła się już VIII edycja „Bitwy Regionów” - konkursu kulinarnego adresowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. W VII edycji „Bitwy Regionów” główną nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka z województwa opolskiego. Daniem finałowym, które zachwyciło jury, były policzki wieprzowe z ciapkapustą. Na II miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie z województwa małopolskiego za knedle ze śliwkami. III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie z województwa kujawsko-pomorskiego za szynkę parzoną z kością – wielkanocną.
Do udziału w tegorocznej edycji zgłosiło się 3528 kół, z których aż 132 reprezentowało województwo śląskie. Eliminacje powiatowe w Ogrodzieńcu były pierwszym etapem konkursu, a zespół, który zdobył największą liczbę punktów przeszedł do etapu wojewódzkiego.
Celem konkursu jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.